‘’De oorlog in Oekraïne heeft een enorme impact op onze leerlingen.’’ Zo luiden verschillende signalen van Middelbare- en MBO scholen in ons land. Deze oorlog roept bij ons allen en zeker ook bij leerlingen gevoelens op van angst en onveiligheid. Recent onderzoek van Unicef laat zien dat de helft van de Nederlandse tieners zich zorgen maakt over een mogelijke oorlog in Nederland. Jongeren voelen zich verdrietig en angstig en het normale veiligheidsgevoel in ons land wankelt op dit moment. Jongeren zijn niet altijd gewend hierover te praten, terwijl er wel behoefte aan is. Reden te meer om hier als school aandacht aan te besteden zodat docenten deze jongeren kunnen gidsen in het omgaan met deze zorgen. Met de financiële steun van het vfonds organiseert Alliantie WIJschool op 20 mei om 15.00 een Webinar voor docenten en directeuren van Middelbare-, MBO- en Hogescholen in Nederland hoe het gesprek aan te gaan met leerlingen.
Wij nodigen u uit om online mee te praten en tips te krijgen hoe u in de klas het beste kan omgaan met spanningen en zorgwekkende gedachtes. Via portretten van jonge Oekraïners die hier nu in Nederland zijn en via tips van experts, leert u hoe de dialoog aan te gaan in de klas. U kunt hiermee een belangrijke rol spelen in de vorming onze jongeren!
Hoe ziet deze sessie eruit?
De Webinar wordt een interactieve sessie, waarbij achtergrondkennis, beleving, expertise en hulp bijeen worden gebracht. Wij nodigen belanghebbenden uit om een actieve bijdrage te leveren aan deze sessie. Wat u leert en hoort tijdens deze sessie kan als openbare les dienen om de dialoog aan te gaan in de klas.
Tijdens deze Webinar komen de volgende onderdelen aanbod:
- Achtergrond kennis: een korte uitleg over noodzakelijke kennis rond de geschiedenis van Oekraïne en Rusland
- Beleving kennis: het verhaal van Oekraïense jongeren die hier nu in Nederland studeren en met ons delen wat deze oorlog met hen en hun familie doet.
- Gespreksvoering kennis: een expert op het gebeid van het voeren van de moeilijke dialoog geeft tips
En hoe kunt u daarna aan de slag?
Het is mogelijk om na deze Webinar vragen te stellen via een hulplijn en zo praktische ondersteuning te krijgen in hoe te handelen in uw eigen klas. Doordat wij u een skill-set aanbieden en een hulplijn zorgen wij ervoor dat u als docent in staat bent om in dit moeilijke gesprek uw pedagogische rol op te pakken en de jonge mensen echt te ondersteunen hoe om te gaan met dit conflict. Om de kennis van de Webinar breder beschikbaar te stellen wordt er ook een offline methode ontwikkeld die gratis kan worden gebruikt op scholen.
Wilt u deelnemen? Klik dan hier en meld u aan. Wij zien u graag op 20 mei online van 15.00 tot 16.30. De inhoudelijke regie ligt in handen van onze projectleider WIJschool Leon Meijs. Graag tot de 20ste!