Alliantie Springplank
We staan in Nederland voor grote maatschappelijke opgaven. Steeds meer jongeren hebben moeite om aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt, ervaren mentale problemen en voelen zich niet erkend of gehoord door de samenleving. Dit heeft ook gevolgen voor jongerenparticipatie. Bij het zetten van stappen richting succesvolle arbeidsparticipatie ervaren jongeren belemmeringen, zoals onvoldoende inzicht in eigen kwaliteiten, keuzestress, discriminatie, onvoldoende zicht op alle mogelijkheden die er zijn op de arbeidsmarkt en de weg daarnaar toe, gebrek aan het juiste netwerk en individuele ondersteuning.
Springplank is een (online) platform en biedt oplossingen om deze uitdagingen samen aan te gaan. Springplank verbindt jongeren aan een persoonlijke buddy, ontwikkeltrajecten, stages en functies op de arbeidsmarkt. De aanpak richt zich op het gebruik maken van bestaande handvatten en interventies om jongeren succesvol te begeleiden.
Wil jij ook het verschil maken? Meld je dan hier aan als buddy!
Meer over buddyschap
Een onderdeel van Springplank is het buddyschap. Jongeren kunnen op het (online) platform ervoor kiezen begeleid te worden door een buddy (professional uit het werkveld) die hen ondersteunt richting succesvolle arbeidsparticipatie.
Wat levert het de buddy op?
- Maak direct maatschappelijke impact op het leven en de loopbaan van een jongere
- Ontwikkeling van leiderschapsvaardigheden en andere skills en nieuwe perspectieven leren kennen.
- Vergroten van eigen netwerk
- Leren van mede buddy’s en van de jongere zelf
Wat vragen we van de buddy?
- Ongeveer 2 uur inzet per maand voor het coachen, intervisie met collega buddy’s, inspirerende bijeenkomsten bijwonen en community building
- Commitment van 1 jaar
- Empathisch vermogen en goed kunnen luisteren
- Affiniteit met het begeleiden van jongeren, coaching en/of het maken van sociale impact
- Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
Wil je meer weten over de inhoud van dit buddyprogramma of het leveren van buddy’s vanuit je bedrijf?
Welke problemen worden ervaren?
Naar aanleiding van de interviews en inhoudelijke sessies georganiseerd met jongeren, maatschappelijke ontwikkeltrajecten (MDT), onderwijsinstellingen, arbeidsmarkt, stageplatforms en het kernteam van MDT worden de volgende problemen ervaren.
door het onderwijs
- Onvoldoende tijd en hulpmiddelen om individuele begeleiding te bieden
- Onvoldoende zicht op de mogelijkheden buiten gebaande paden en structuren
- Onvoldoende ruimte, door beleid, om maatwerk te bieden
- Ontbreken van een netwerk werkgevers
door de jongeren
-
Onvoldoende inzicht in eigen kwaliteiten, voorkeuren en ambities
- Onvoldoende zicht op alle mogelijkheden die er zijn op de arbeidsmarkt en inzicht in hoe je de volgende stap kunt zetten
- Gebrek aan het juiste netwerk
- Onvoldoende persoonlijke begeleiding
- Eenzaamheid en discriminatie
- Keuzestress en onzekerheid
door de arbeidsmarkt
- Arbeidsmarktkrapte, niet kunnen invullen van vacatures
- Zowel op organisatie- als medewerkersniveau maatschappelijk betrokken willen werken, maar onvoldoende de weg kennen
- Moeilijk kunnen voldoen aan SROI-verplichting
- Onvoldoende begeleiding kunnen bieden
- Ontwikkeling van bestaande medewerkers
hét (online) platform waarop jongeren hun weg vinden richting succesvolle arbeidsparticipatie
Inzicht en overzicht
in eigen kwaliteiten, (sociale) vaardigheden en ambities . Door middel van een skills-paspoort wordt het mogelijk inzicht te krijgen in vaardigheden en ambities. Daarmee kan de match gemaakt worden met een bijpassende stage, werkplek, ontwikkeltraject en/of buddy.
Individuele- en onafhankelijke begeleiding
door buddy’s; professionals die jongeren begeleiden in hun weg naar succesvolle arbeidsmarktparticipatie. Op professioneel én persoonlijk vlak. De buddy gaat in gesprek met jongeren, zet hun ontwikkeling centraal, denkt mee over maatschappelijk relevante trajecten en begeleidt hen in stages of een eerste baan. Daarnaast opent de buddy het eigen netwerk en helpt in de voorbereiding op (sollicitatie) gesprekken.
De juiste match
via een breed, relevant en actueel aanbod aan stages, startersfuncties en ontwikkeltrajecten (waarin ze hun interesses, vaardigheden en kwaliteiten ontdekken en ontwikkelen) kan de juiste match gemaakt worden op het (online) platform.
Meer informatie of samenwerken?
Heb je vragen of wil je samenwerken? Neem dan contact op met
Hayde Zarkeshan h.zarkeshan@maatschappelijkealliantie.org
Alliantievorming
Co-creatie en implementatie
Value cases
Om de toegevoegde waarde en functionaliteiten te bepalen van het (online) platform Springplank zijn interviews en inhoudelijke sessies georganiseerd met jongeren, maatschappelijke ontwikkeltrajecten (MDT), onderwijsinstellingen, arbeidsmarkt, stageplatforms en het kernteam van MDT. Zie hier de resultaten:
Ontwikkeling
Realisatie van het platform, het aansluiten van het aanbod (MDT projecten, stages en startersfuncties) én het aantrekken van de buddy’s.
Implementatie
Het uitvoeren van pilots in samenwerking met onderwijsinstellingen in een aantal regio’s. Waarbij we het platform testen, evalueren en doorontwikkelen.
Opschaling en borging
Het doel van Springplank is uitbreiding naar andere regio’s en onderwijsniveaus. Daarbij is het van groot belang dat we Springplank borgen in de maatschappij. Daarom hebben we verschillende partners in de ontwikkeling van het concept al aangehaakt die mogelijk op de lange termijn de borging kunnen oppakken. En we hebben nagedacht over mogelijke financieringsvormen voor wanneer de huidige financieringsstroom ophoudt
Proces en planning
Waar staan we op dit moment in het alliantieproces?
Op dit moment zijn we met Springplank bezig met de ontwikkeling van het platform en het uitwerken van de pilot die in september 2024 van start moet gaan. Download hieronder de laatste update wat betreft het programma Springplank.
Planning
2024
- Ontwikkeling platform
- Uitvoering pilots
- Evaluatie en doorontwikkeling platform
- Uitbreiding platform
2025
- Opschaling in andere regio’s
- Ontwikkeling lange termijn strategie Springplank en ander type onderwijsinstellingen
Met wie werken we samen?
In 2023 is een projectteam gevormd bestaande uit diverse partijen die vanuit hun eigen kennis, expertise en ervaring hun bijdrage leveren. Zo werkt(e) de Maatschappelijke Alliantie in alliantie Springplank samen met KPMG, Kyden, NL onderneemt Maatschappelijk (NLOM), MDT, Youbahn en Studeren en Werken Op Maat (SWOM).
Nieuwsbrief
Wil je meer informatie over Springplank? Abonneer je dan op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen.